Bohemian Shades

Bohemian Shades

TURKINHOITO
tällä sivulla on koottu ajatuksiani papillonien turkinhoidosta

Turkin laatu: Papillonin turkki on kaunis silkkinen ja runsas, ei kuitenkaan koskaan liian pehmeä. Turkki on laadultaan ennemminkin lujaa, josutavaa, taipuisaa ja silkinkiiltävää. Turkki on rungossa keskipitkää ja se pitenee kaulaa kohti muodostaen kauniin kauluksen. Hännässä ja jaloissa on pidempää karvaa josta muodostuu hapsut. Päässä karva on muuten sileää, mutta korvien pinnalla karva on pitkää ja hieman laineikasta, muodostaen kauniit korvahapsut. Tassuissa voi olla pidempää karvaa, joka tekee tassuista hieman pidemmän ja siromman näköiset. Tassukarvat eivät saa tehdä tassuista raskaan oloisia.


Turkin hoitovälineet: Papillonin turkinhoitovälineistä olisi hyvä löytyä ainakin harja, kampa, kynsisakset, trimmaussakset, shampoo, hoitoaine ja fööni kuivaamista varten (itselläni on koirafööni, mutta hiustenkuivaaja käy myös). Näillä välineillä pärjää pitkälle ja pystyy kaiken tarvittavan tekemään. Omasta hoitotarvikelaatikosta löytyy myös karsta, ohennussakset, trimmauskone ja silmänpuhdistusliinoja. Trimmauskone lähinnä varulta, jos joskus sattuisi esim. haava, jonka ympäriltä täytyisi karvat ajella pois.
Suosittelen myös trimmauspöydän käyttämistä, jotta ei selkä vääränä täydy koiraa harjailla, ergonominen asento tekee turkinhoidosta mukavempaa.


Turkin hoidosta yleisesti
: Papillonin turkki on suhteellisen helppohoitoinen. Kun turkin pitää puhtaana, takkuja muodostuu yleensä vain hieman ja näistä selviää helposti kampaamalla. Itse pesen koirien turkit 3-5vk välein, jos koira ei käy näyttelyissä. Tarvittaessa myös useammin, turkista näkee ja tuntee, kun se ei ole enää puhdas. Likaiseen turkkiin tulee helpommin takkuja, ja se katkeilee. Turkki on hyvä kammata/harjata säännöllisesti, yleensä takkuja tulee helpoiten korvakarvoihin, ja housukarvoihin. Itse harjaan koirat kerran viikossa, tai aina tarvittaessa. Puhdas turkki on nopeaasti harjattu. 

Turkin pesu ja kuivaus: Turkin peseminen on hyvä suorittaa säännöllisesti, pesemiseen käytetään koiralle soveltuvaa shampoota ja hoitoainetta. Itse käytän iv san bernardin tuotteita eniten käytän Green Caviar ja Black Passion sarjojen tuotteita, mutta muitakin tuotesarjoja on testattu ja tarpeen mukaan käytettään.Turkin pesu aloitetaan harjaamalla turkki, jotta siinä ei ole takkuja, tämän jälkeen koira kastellaan kokonaan huolellisesti, myös korvakarvat kastellaan. Vältä kuitenkin veden joutumista korviin ja silmiin. Shampoo hierotaan turkkiin huolellisesti (myös korvat täytyy muistaa), tarkista shampoopullosta ennen pesua, täytyykö tuotetta laimentaa. Anna shampoon vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtee huolellisesti. Hoitoainetta laitetaan kauttaaltaan turkkiin ja sen annetaan vaikuttaa muutama minuutti, huuhtele huolelisesti.
Turkki kuivataan aluksi pyyhkellä hieman puristellen, ei hangaten. Ennen föönausta turkkiin voi suihkuttaa halutessaan hoitoainetta, itse en tätä aina tee. Turkki föönataan pesun jälkeen kokonaan kuivaksi, kuivatessa osa käyttää harjaa, osa harjaa vasta kuivauksen jälkeen. Itse käytän harjaa kuivatessa korvia, jotta saan korvakarvat hyvin auki. runkoa kuivatessa en yleensä käytä harjaa, paitsi jos turkki on erityisen pitkää tai karvanlähtö on pahimillaan, jolloin itse harjaamalla saan suoremman ja vähemmän takkuisen turkin. Turkki harjataan kuivaamisen jälkeen huolellisesti, jotta takkuja ei jää.

Trimmaus: Papillonin turkkia ei tarvitse isommin trimmata. Tassukarvat siistitään ja tarvittaessa voi siistiä takajalkojen karvoja. Joskus harvoin olen korvakarvojen latvoja saattanut joutua ohennussaksilla siistimään, mutta yleensä niitä ei tarvitse siistiä. Tassukarvat siistitään siten, että ne muistuttavat jäniksen käpälää (ovat sirot, pidemmät kuin leveämmät) tassun pinnalta ei leikata karvoja pois, vaan karvat saavat laskeutua luonnollisesti, tassuista siistitään siis tassunpohjat ja sivut. Tassun kärki jätetään pitkäksi, vaikkakin sitä siistitään hieman. Kynsien ei tule näkyä tassua katsottessa.

Näyttelyihihin mentäessä turkki olisi hyvä pestä noin viikkoa aikaisemmin sekä edellisenä päivänä ennen näyttelyä. Näin turkki on mahdollisimman puhdas. Tarvittavat trimmaukset tulisi tehdä mieluusti 1-2vk ennen näyttelyä, sillä turkissa ei saisi näkyä saksen jälki arvosteluhetkellä.

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy